Manastirea Sambata de Sus
    Aflata pe valea raului Sambata, manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus este renumita ca loc de reculegere, mangaiere si intarire sufleteasca pentru credinciosii si vizitatorii ce se roaga ori poposesc in acest locas sfant.
    Istoria Manastirii Brancoveanu incepe in secolul al XVII-lea. In anul 1654 satul si mosia din Sambata de Sus au intrat in stapanirea lui Preda Brancoveanu, boier de loc din sudul Carpatilor. Acesta, se spune ca a construit o bisericuta din lemn pe valea raului Sambata, probabil pentru calugarii sihastri de aici. Pe locul acesteia, in jurul anului 1696, domnitorul Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti (1688-1714), a zidit din piatra si caramida o manastire.
    Profitand de faptul ca in 1782 s-a dispus desfiintarea tuturor ordinelor calugaresti, curtea de la Viena, la cererea administratiei catolice, si la insistentele episcopului greco-catolic Grigorie Maior, a trimis in 1785 pe generalul Preiss, care a daramat manastirea brancovenilor. Chiliile au fost distruse complet, iar biserica a fost adusa in stare de ruina. In decursul celor 140 de ani de parasire in ruine de la data distrugerii, se cunosc mai multe incercari de restaurare a manastirii.
    Inalt Prea Sfintitul Dr. Nicolae Balan, a inceput restaurarea bisericii in anul 1926. Sfintirea a fost facuta in anul 1946, dupa razboi.
    
    I.P.S. Dr. Antonie Plamadeala a rezidit din temelie incinta Manastirii Brancoveanu, lucrare inceputa in anul 1985.
 

    Dupa 208 ani de la daramarea ei, in anul 1785, Manastirea Brancoveanu a reinviat in ziua de duminica, 15 august 1993, la sarbatoarea "Adormirea Maicii Domnului", cand s-a sfintit biserica noua ce poarta hramul Sfintilor Martiri Brancoveni.
    Un mare renume a adus manastirii, atelierul de pictura pe sticla condus de Parintele Arhidiacon Calinic Morar. Aici se lucreaza intr-o maniera noua atat picturi traditionale pe sticla cat si creatii noi.
    Muzeul Manastirii Brancoveanu detine astazi una din cele mai bogate colectii de picturi vechi pe sticla, apartinand secolelor XVIII-XIX, vesminte preotesti si arhieresti, o colectie unica de carte veche, manuscrise, pergamente, scrisori, precum si o valoroasa colectie de obiecte de cult.
    Sa amintim si cladirea "Academiei de la Sambata" construita intre anii 1997-2003 sub directa indrumare a I.P.S. Dr. Antonie Plamadeala si inaugurata la hramul Adormirii Maicii Domnului din anul 2003.

                                                             Cabana Sambata                                                             
                                         
    Situata in partea estica a Muntilor Fagaras la 1400 m altitudine, Cabana Valea Simbetei este una din principalele porti de intrare in masiv, atit pentru parcurgerea crestei Fagarasilor, dar si ca punct de plecare catre virful Moldoveanu-2545 m, situat la 5 ore de mers.
    Marginita la vest de maestuoasa muchie a Dragusului, la est de muchia Cataveiu, valea Simbetei este una din vaile nordice glaciare ale muntilor Fagaras in care practicarea sporturilor de iarna, skiul si snowboardul in principal, se poate face pina tirziu in primavara, in luna mai.
    In apropierea cabanei este Chilia Parintelui Arsenie Boca, situata la 20 de minute de cabana, in apropierea unui izvor cu apa sfintita.

                                        

Izvorul Parintelui Arsenie
                                                                
    La izvor se ajunge de la "Casa Maria" urmand drumul forestier spre Vistisoara pe marginea padurii.
    De la "Casa Maria" se mai pot vizita  herghelia de cai de la Sambata, pastravaria Sambata, obiectivele turistice din municipiul Fagaras si orasul Victoria

Fantana Izvorul Tamaduirii


Academia de la Sambata